Gyors, egyszerű, olcsó design- és ajándékötletek lépésről lépésre

Rapid Design

Rapid Design

Trendi zsúrpohár kiürült bébiételes üvegekből - pofonegyszerű és látványos

2013. augusztus 18. - Rapid Design

Benneteket is bosszant, ha valamiből sok gyűlik össze és rendre ki kell dobni? Engem nagyon! Így vagyok például az ásványvizes palackokkal, a tejes dobozokkal és a bébiételes üvegekkel is. Valamelyikre találtam már vállalható újrahasznosítási módot, valamelyikre még nem. Ezúttal a bébiételes üvegek egy részét mentem meg, nem is akárhogy: gyerekzsúron partipohárként születnek újjá! :-) Természetesen ugyanígy működik a kiürült sűrített paradicsomos üvegek esetében is. Rém egyszerű és látványos! Ráadásul egy füst alatt a pohárjelölés problematikáját is kipipálhatjuk ezzel a módszerrel! Kell ennél több? :-) Mutatom!

Kicsit ugyan gyűjtögetni kell, emiatt előre kell gondolkodni, de érdemes. Jómagam nagy paradicsom rajongó vagyok, rengeteg paradicsomos ételt készítek, így sűrített paradicsomos üvegből is jópár összegyűlik, de lévén van egy egy éves kisfiam, a bébiételes üres üveg részleg is apránként gyarapszik. Mivel kislánykám szeptemberben a középső csoportot kezdi az oviban, lassan belenő a zsúrkorszakba, jó lesz, ha előre tervezek. Például a poharak tekintetében is. :-)

Vegyünk elő annyi üveget, ahányan a zsúron lesznek. Áztassuk le az üvegekről a címkét és persze mossuk el jó alaposan. Keressünk akár maradék, de jópofa mintájú csomagoló papírokat vagy újságból kivágott részleteket, pont annyi félét, ahány poharat szeretnénk készíteni (így mindenkinek másmilyen lesz és könnyen megjegyezheti, hogy melyik pohár az övé). Itt is lehetünk kreatívak: nekem például az egyik pohárra egy virágcsokorhoz kapott mintás selyempapír került.

Mérjük le, hogy mekkora az üvegecske kerülete, s milyen szélesen szeretnénk a mintát. Esetemben és egy átlagos bébiételes / sűrített paradicsomos üveg esetében ez 19,5 cm x 6 cm. Ekkora "címkéket" vágunk a mintás papírokból. Nem árt, ha a minták karakteresen eltérnek egymástól, így tényleg könnyű lesz mindenkinek megjegyeznie, hogy melyik az ő pohara.

Decoupage ragasztó-lakkal bekenjük az üveg oldalát és finoman, de alaposan rásimítjuk az egyik mintás "címkét". Ha ez megvan és kicsit szikkadt, száradt, ugyancsak ezzel a ragasztó-lakkal lekenjük kívülről is, majd hagyjuk, hogy keményre száradjon. Ha van időnk, 24 órát is hagyhatjuk. Mivel el kell majd mosogatnunk, vagyis bőven éri víz, érdemes a teljes száradás után még egyszer átkenni és ismét megvárni, hogy teljesen megszáradjon. Az összes többi pohár esetében így járunk el.

Teljes száradás után elmosogatjuk és már csak színes szívószálakat, no meg finom nedűt kell beletöltenünk és már tehetjük is a zsúrasztalra. :-)

 [nggallery id=50]

Ugye milyen egyszerű volt?

Tipp 1.: Még egyszer hangsúlyozom, nem csak bébiételes üvegből, hanem sűrített paradicsomos vagy egyéb kicsi szószos, lekváros üvegből is elkészíthető, lényeg, hogy nagyjából egyforma méretűek, formájúak legyenek.

Tipp 2.: Akinek nincs ennyiféle csomagolópapírja, az se keseredjen el: ragasszon sütőpapírt címke gyanánt, de előtte rajzolja rá egyenként mindenkinek az óvodai jelét. Például, ha az egyik meghívottnak alma a jele, akkor az egyik címkén legyen sok-sok rajzolt alma. Nem baj, ha girbegurba az az alma, annál jobban néz ki!

Tipp 3.: Ennél a pohárnál nem javaslom, hogy szalvétát ragasszunk az üvegre, bármennyire is jópofa mintájúak, ugyanis nem nagyon fog kijönni a minta. Ahhoz, hogy élvezhető legyen fehér akrilfestékkel kétszer alá kellene alapozni, az meg nemcsak macerás, de sokat kellene méricskélni is, hogy csak a címke alá kerüljön a festék.

Kellemes partit minden kicsinek és nagynak! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://rapiddesign.blog.hu/api/trackback/id/tr927335666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Timi 2013.08.24. 11:27:02

Nagyon szuper ötlet, köszönöm, és tényleg nem tűnik bonyolultnak.

rapinhu1_ildi 2013.08.24. 11:38:29

Örülök, hogy tetszett! :-) Ha nagyobb a szülinapos gyerkőc, érdemes vele együtt megcsinálni, s így együtt készülni a zsúrra! Remélem, adandó alkalommal kipróbáljátok! :-)
süti beállítások módosítása