Sokan vannak úgy, különösen felnőttek, hogy karácsonykor csupán egy kis apróságot, jelképes ajándékot adnak egymásnak, hiszen ennek az ünnepnek úgyis a szeretet, az együttlét igazán a jelentősége. Erre jó megoldás lehet a különböző gasztroajándékok: likőrök, lekvárok, ízesített olajok és mézek, házi készítésű csokik, sütik, kekszek. Igen ám, de az előbb felsoroltak mindegyikét jó időbe telik elkészíteni, s nem árt jó előre elkezdeni, hogy még össze is érjenek az ízek. Na de mi van, ha lecsúsztunk és küszöbön az ünnep? Itt a segítség, mutatom! :-)
Sokan szeretjük, és még egészséges is, az asztalt gyümölcsöket. Ráaddásul ezeket bezacskózva a hiperekben is be lehet szerezni a nagy bevásárlással együtt.
Na de most hagyjuk kicsit az aszalványokat, készítsük inkább a tartót! Egy nagyobb (üres, tisztára mosott és szárazra törölt) konzervdoboz oldalát lefestjük fehér akrilfestékkel. Amíg szárad, kiválasztunk egy alkalomhoz illő szalvétát, amit majd a dobozra decoupage-olunk (ejtsd: dekupázs). Leválasztjuk a többrétegű szalvéta legfelső, mintás rétegét és a megszáradt, majd decoupage festéklakkal bekent konzervdobozunkra illesztjük és óvatosan rásimítgatjuk. Még mindig óvatosan a szalvétával burkolt felületet is lekenjük ezzel a ragasztólakkal és félretesszük száradni.
Eközben vágunk kb. 20 cm széles és 70 cm hosszú celofáncsíikokat. A rövidebb oldalaiknál behajtjuk középre az oldalakat, hogy kicsit fedjék egymást és celluxszal rögzítjük. Ezután már csak a henger egyik végén felhajtjuk 2x-3x kb. 1 cm-es hajtásokban és ismételten celluxszal leragasztjuk. Így néz ki egy aszalványtartó tasakocska. Hogy miért ilyen hosszú? Egyrészt, mert így nagyon elegáns, másrészt csak így fér el többféle gyümölcs is a tartónkban. Ha megvannak a tasakok, megtöltjük őket az aszalt gyümölcsökkel és elkészítjük a címkéket.
Kis téglalapokat vágunk barna papírból, egyik oldalukon lyukasztóval kilyukasztjuk, másik oldalukon a sarkokat levágjuk és cirkalmas betűkkel felírjuk, mik is vannak a tasakokban.
Drótozott szalagokból kb. 20 cm-es darabokat vágunk, a csomagok nyaka köré tekerjük, egyik ágára felfűzzük a a megfelelő címkét, majd a megmaradt részeket masniszerűen visszahajtjuk középre.
Eddigre már tutira megszáradt a dobozunk. Éles késsel, lemetéljük a felesleges papírt.
Tulajdonképpen megvagyunk, már csak el kell rendezgetni benne a tasakokat.
Képekkel:
[nggallery id=59]
Ez az ajándék mellesleg később is hasznos lehet a megajándékozottnak, hisz tárolásra, dekorálásra is használhatja a tartót.
Aki végképp utolsó utáni pillanatban van, az a konzervdoboz-tartó részt ki is hagyhatja, úgy is látványos kis csomag állítható össze. :-)
Természetesen ezt az ajándékot bármilyen más ünnepre is lehet adni, akár névnap, Mikulás vagy egyéb alkalomra.
Jó készülődést!